joi, 8 mai 2008

Eseu Istoria Sociologiei Romanesti

Rolul lui H.H. Stahl in Scoala Sociologica de la Bucuresti a lui Dimitrie Gusti

“Regula cea mare de la cere nu tebuie sa se abata cercetatorul comunitatilor rurale,sociologul in general este aceea a respectului,,mai mult decat atat,a iubirii pentru cei pe care-i cerceteaza”(H.H. Stahl,1934,p. 10).Prin acesta scurta fraza sociologul H.H. Stahl mentioneaza o lectie de viata pe care o impartaseste studentilor sai. In urmatoarele randuri voi prezenta rolul unui mare sociolog si anume H.H. Stahl,pe care l-a avut in cadrul Scolii Sociologice de la Bucuresti,ce a adus el nou in domeniu cunosterii satului romanesc in principal a comunitatilor rurale. Contributia cercetatorului si profesorului Stahl in cadrul scolii de la Bucuresti este strans legata de cunosterea comunitatilor rurale romanesti.Aceasta contributie a fost rodul unui studiu realizat timp de circa jumatate de secol.
Dupa primul razboi mondial ,dupa ce Romania a fost intregita au inceput sa se faca cercetari in domeniul sociologiei rurale ,in diferite sate ale Romaniei.Intre anii 1925 si 1936 s-au facut campanii monografice la care au luat parte atat studenti cat si echipe de specialisti din diverse ramuri ale stiintelor sociale.Astfel Dimitrie Gusti a infiintat Scoala sociologica de la Bucurest,ale carei studii si cercetari vizeaza studiile monografice.Rezultatele cercetarilor realizate de cei de Scoala sociologica erau publicate in revistele:Sociologie Romaneasca si Arhiva pentru stiinta si reforma sociala..Scoala lui Dimitrie Gusti a cunoscut o perioada de glorie fiind singura miscare stiintifica care a avut un asemenea impact in perioada interbelica.Aceasta miscare stiintifica a avut parte si de recunostere international datorita rezultatelor obtinute de Gusti si elevii sai lucru evidentiat de faptul ca la Bucuresti urma sa aiba loc Congresul mondial de sociologie in anul 1939,insa acesta s-a amanat din cauza situatiei politice cu care se confrunta intreaaga lume si anume razboiul mondial.Dupa razboi regimul comunist considera sociologia o stiinta burgheza si a fost interzisa.
Intreaga activitatatea pe care a avuto autorul in cadrul Scolii de la Bucuresti a fost coordonata de profesorul sau Dimitrie Gusti,alaturi de care cariera sa a cunoscut multe urcusuri.Un merit aparte il are Stahl alaturi de Gusti si de Victor Popa cdeoarece au infiintat in anul 1936 Muzeul Satului.Vastele cercetari care au dus la colectarea unui numar mare de informatii despre viata,traditie,functionarea satelor romanesti la care a luat parte si Stahl au fost adunate si ingradite pe o suprafta terestra dar cu o valoare nationala neinsemnata si anume Muzeul Satului .
Voi face o scurta trecere in revista a contributiei stiintifice a profesorului Stahl la cunosterea comunitatilor rurale romanesti deoarece contributia sa in cadrul Scolii de la Bucuresti a fost studierea acestui domeniu-monografia.El are un rol exemplar la explicarea :”genezei si functionarii comunitatilor agrare sedentare,specificului satului romanesc devalmas,existentei tipului de oranduire tributala in Romania ,functionarii teoriei obstei pe baza traditiei difuze”(Maria Larionescu,1996,p. 65). Campaniile monografice au avut loc in fiecare an in cate un sat diferit,campania din anul 1927 a avut loc in satul Nerej din judetul Vrancea,sat care se regaseste si in numele unei lucrari importante a autorului “Nerej- un village d’une region arachaique” publicat in trei volume.In urma acestor campanii au fost elaborate toate teoriile emise de membrii Scolii lui Gusti.
In randurile de mai sus am mentionat termenul de “devalmas” termen folosit de catre H.H. Stahl in sociologia organizatiilor stravechi de viata sateasca,termenul reprezinta o structura de organizare comunitatra a unor sate libere(de razesi)care stapaneau in comun pamanturile,padurile,etc.(Dictionar de sociologie online).El a folosit si definit pentru prima oara acest termen,inca o dovada a contributiei sale stiintifice in cadrul Scolii de la Bucuresti.
Contributia in cadrul Scoalii lui Gusti este importanta si pentru istoria sociala.El incearca sa explice mecanismul de formare si functionare a comunitatilor agrare.Orice nou studiu pleaca de la crecetarile care s-au facut pana la acea data,Stahl reconstruieste trecutul din prisma prezentului,Rezultatele obtinute nu sunt interpreetate doar din perspectiva timpului prezent ci au radacini puternice in trecut,el numeste aceata modalitate “analiza monografic-genetica”(H.H.Stahl,1963) .In aceasta privinta Stahl formuleaza ipoteze cum ca comunitatile agrare descend din comunismul primitiv,aceste teorii nu au fost respinse de specialisti si chiar raman actuale.”Indicatorii sau dimensiunile de baza interne”cum le numeste Stahl sunt definite concret si anlizate aparte pentru o buna intelegere a lor..
Profesorul H.H. Stahl a avut o contriubutie insemnata inca de la redactarea volumului “Tehnica monografiei sociologice “ iar prin cercetarile pe care le desfasoara in mai multe sate ajuta la formularea de modele de evolutie a ruralitatii razesti de tip arhaic ceea ce numeste el-sat devalmas-. Da aceasta denumire care reprezinta un total de categorii de sate ipotetic existente in functie de zona geografica si resursele naturale care se ragasesc in zona,dar si dupa alte criterii.
Nu omit contributia pe care a avuto la argumentarea tipului de oranduire tributala in Romania mai exact modurile de productie si modurile de exploatare a satelor devalmase romanesti.Traditia transmiterii bunurilor spirituale fie ea scrisa sau transmisa prin viu grai presupune un mecanism aparte de transmitere.,astfel s-a nascut ideea teoriei obstei pe baza de traditii difuze elaborate de Stahl.Procesul de tranmitere presupune mai multe etape care sunt atent urmarite si explicate.Conculzia elaborata in aceasta ipoteza este ca “obstea pe baza de traditie difuza”reprezinta un mecanism social prin care viata culturala dainuie si se dezvolta in mediile rurale(Maria Larionescu,1996,p. 74).
Ca si Shakespeare Dimitrie Gusti se intreba la vremea aceea daca “sociologia va fi monografica sau nu va fi”(D. Gusti,1940),cu ajutorul asistentului sau Stahl au reusit sa ne demonstreze ca singura cale de cercetare a unitatii sociale a satului din Romania este reprezentata de metoda utilizata de ei pentru prima oara -monografia sociala-..El ii indeamna pe toti cei care doresc sa urmeze exemplul Scolii de la Bucuresti sa caute mai inainte sa cunoasca aprofundat problemele sociale actuale existente.Numai o cunoastere concreta poate duce la incheierea cu succes a unei campanii de asemenea fel,alt fel vor ajunge la concluzia ca timpul a fost irosit fara folos.Satele pilot care urmeaza sa faca parte din cercetare trebuie sa reprezinte dupa parerea lui Stahl”una din problemele cheie ale lumii noastre”.Daca ar fi sa corelam acete teorii cu anii 2000 si prezent am gasi probleme importante cum ar fi cicatrizarea fenomenului de transmitere a bunurilor spirituale si obieiurilor specifice anumitor zone rurale care tind spre urbanism si evolutia inversa a satelor uitate de lume unde agricultura si cresterea animalelor a ramas la stadiul de arhaic fara a evolua tehnologia cresterii animalelor si dezvoltarea agriculturii.
In mare parte cele trei volume aparute care strang toate notitele adunate in campanile monografice i se datoreaza lui Stahl,care nu numai ca a coordonat echipele de cercetatori dar a si tradus cele trei volume in limba franceza,deschizand astfel o poarta spre cunosterea internationala a studiului respectiv a sociologiei romanesti.
In cateva randuri am adus in discutie importanat pe care a avuto H.H. Stahl in cadrul Scolii de la Bucuresti si explicit in istoria sociologica romaneasca.Participarea la campanile monografice,elaborarea teoriilor de cunoastere a comunitatilor rurale,traducerea studiilor monografice in limba franceza,participarea la infiintarea Muzeului Satului,desfasurarea activitarii de profesor la catedra de Sociologie ,Etica si Polemica a Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti,sunt cateva din contributiile lui Stahl in cadrul Scolii Sociologice de la Bucuresti,ceea ce face ca numele sau sa ii ramana in istorie.
Intro scurta fraza H.H. Stahl vorbeste scoala sociologica romaneasc”este cea dintai scoala de sociologie care a afirmat ca sociologia este o sinteza a tuturor disciplinelor particulare ,deci ca sociologia este prin menirea ei interdisciplinara si este prima care nu numai ca a afirmat acest lucru,ci a si realizat cele dintai echipe de cercetare interdisciplinara la teren”(Sociologie Romaneasca,nr.5,1992,p. 533-543-in interviul acordat la implinirea varstei de 80 de ani)





Bibliografie



1.Dictionar de sociologie online: http://www.dictsociologie.netfirms.com/

2.Maria Larionescu,Scoala sociologica de la Bucuresti-Traditie si actualitate-,1996,Ed. Universitate Bucuresti

3.Dimitrie Gusti,Indrumari pentru monografiile sociologice,1940

4.Revista Sociologie Romaneasca,1992,Nr.5




.

Niciun comentariu: