sâmbătă, 5 aprilie 2008

Cum redactati un proiect de cercetare sociologica!

Proiectul de cercetare sociologica este planul unei cercetari sociologice. Foarte pe scurt, un proiect raspunde la urmatoarele intrebari: CE [fapt/fenomen social vreti sa] cercetati? CUM planuiti sa realizati cercetarea? DE CE este importanta cercetarea pe care o propuneti (la ce/cui foloseste?)

Proiectul de cercetare va contine urmatoarele sectiuni:

I. Introducere/Enuntarea temei/ a intrebarii de cercetare. Rolul acestei sectiuni este de a trezi interesul sau curiozitatea cititorului. Acesta trebuie sa inteleaga:
§ Care este intrebarea de cercetare pe care o propuneti? (ex.: care sunt caracteristicile fenomenului A? care sunt factorii care determina aparitia fenomenului A? cum este influentat fenomenul A de fenomenul B? etc.)
§ Ce se cunoaste si ce nu se cunoaste in legatura cu tema pe care o propuneti?
§ De ce este importantă tema pe care o propuneti? Ce aduce nou sau ce clarifica?
§ Care este obiectivul cercetarii pe care o propuneti: exploratoriu? descriptiv? explicativ?


II. Prezentarea cadrului teoretic. Presupune trecerea in revista a bibliografiei consultate si a teoriilor legate de tema aleasa.
§ Identificarea bibliografiei relevante (in biblioteci, pe Internet, in baza de date electronice) si consultarea ei constituie o parte importanta a elaborarii unui proiect.
§ Treceti in revista si rezumati teoriile relevante pentru tema aleasa & cercetarile realizate de alti cercetarori pe aceeasi tema sau pe teme similare.
§ Dintre teoriile rezumate, alegeti pe aceea care va constitui baza teoritica de la care pleaca cercetarea propusa & justificati de ce ati ales-o..


III. Enuntarea ipotezei/ ipotezelor cercetarii
§ Enuntati ipoteza/ ipotezele cercetarii. Care sunt variabilele dependente si independente ale ipotezei?

IV. Definirea si operationalizarea conceptelor
§ Definiti nominal conceptele din intrebarea de cercetare/ din ipoteza (ex.: daca folositi conceptul “relatii sociale” explicati ce se intelege prin acest concept si la ce tip de relatii sociale va referiti in proiectul vostru).
§ Operationalizati conceptele utilizate. Stabiliti: care sunt indicatorii conceptelor definite? indicatorii alesi reflecta conceptul? sunt ei in acord cu definitia nominala a conceptului?


V. Stabilirea metodologiei de cercetare
a. Timpul/durata cercetarii.
Cercetarea pe care o proiectati este longitudinala (ex.: cercetare panel) sau transversala (ex.: ancheta pe baza de interviu in perioada mai – iunie 2006)?
b. Metoda/instrumentul de cercetare.
Ce metoda/ e, instrument/ e si tehnica/tehnici veti utiliza in aceasta cercetare? De ce?
Care credeti ca sunt avantajele/dezavantajele utilizarii acestora in cercetarea pe care o proiectati? (incercati sa identificati/anticipati avantaje/dezavantaje care pot fi strans legate de studiul temei alese, nu va referiti la avantajele/dezavantajele generale ale metodelor/ instrumentelor/ tehnicilor alese).
c. Esantion.
Stabiliti daca cercetarea se va face pe un esantion sau pe intreaga populatie de elemente vizate (“elementele” pot fi persoane, articole de presa, spoturi audiovideo etc.).
Daca ati ales un esantion: ce metoda de esantionare ati folosit? este esantionul reprezentativ pentru populatia din care a fost extras? rezultatele pe care le veti obtine pe esantionul ales pot fi valabile si pentru alte populatii?
d. Analiza si interpretarea datelor.
Ce fel de date veti colecta in urma cercetarii ? Cum se pot analiza ele ? (cu ce instrumente? folosind ce metode? cu ce resurse ?) Cum credeti ca ar putea fi interpretate ?

VI. Concluzii
§ Incercati sa anticipati rezultatele cercetarii voastre : Ce va asteptati sa descoperiti ? Cum/ in ce scop credeti ca vor putea fi utilizate rezultatele acestei cercetari? etc.


VII. Bibliografie
Aceasta sectiune trebuie sa contina bibliografia consultata si bibliografia temei (carti, articole pe care le-ati identificat ca fiind legate de tema aleasa, dar pe care nu le-ati consultat pana la data redactarii proiectului).

VIII. Anexe
Instrumentele de cercetare (ex: fisa de observatie, schema experimentala, chestionarul) vor fi incluse in sectiunea Anexe. Tot in anexe veti include si eventuale grafice, tabele sau alte ilustratii (daca sunt necesare).

Proiectul va fi redactat conform urmatoarelor specificatii:
Lungime: 10 – 15 pagini. Folositi diacritice (desi documentul de fata este scris fara J)
Font: Times New Roman 12; Paragraf: 1,5 randuri; Margini: 1" (inch) sus/ jos si 1.25" (inchi) stanga/ dreapta
Paginile vor fi numerotate (mai putin coperta); coperta trebuie sa contina : numele autorului/ autorilor proiectului ; anul, seria, grupa ; titlul proiectului de cercetare.
TERMEN LIMITA de predare a proiectului: vineri, 18 mai 2007
SUSTINEREA PROIECTULUI: va avea loc in cadru seminarului din saptamana 21 – 25 mai 2007

9 comentarii:

Unknown spunea...

Uite aici fata studioasa!;). Nici acum nu poti uita de scoala???Tine-o tot asa.

MIRY spunea...

Foarte interesant blogul tau!felicitari pentru idee!

Ioana spunea...

Buna ! Vad ca esti pasionata si chiar te pricepi in sociologie. As avea si eu o intrebare, mai mult o rugaminte...ai putea cumva sa-mi faci rost de un proiect de cercetare facut calumea calumea ? :D eu sunt la Comunicare si Relatii Publice si am nevoie de unul la o materie..gen M.T.C.S....pentru detalii da-mi un mail daca poti pe adresa : ioana_so_sweet@yahoo.com. Sper sa aud vesti de la tine. O zi placuta !

Răzvan Ionuţ Dobrică spunea...

Servus!
Vreau să-ți mulțumesc pentru postarea asta întrucât mi-a fost de mare folos în elaborarea unui proiect de cercetare pentru facultate.
Toate cele bune și mulțam fain de tot!

Liviu spunea...

va astept pe blogul meu www.specialistulsociopsihopedagog.blogspot.com

Anonim spunea...

buna!
vreau sa urmez un master in FILOSOFIE SOCIALĂ. TEORIA ŞI PRACTICA SOLUŢIONĂRII CONFLICTELOR, numai ca eu am terminat pedagogie si la admitere mi se cere un proiect de cercetare in domeniul sociologie-filosofie cu urmatoarea structura:a)Titlul proiectului
b) Obiectivul major al proiectului
c) Descrierea proiectului, cuprinzând următoarele:
- fundamentarea teoretică
- obiectivele şi ipotezele de cercetare
- planul de cercetare
- rezultatele anticipate
- aplicaţii şi implicaţii posibile
- Bibliografie
ma poti ajuta te rog cu un model de proiect facut de tine pe domeniul sociologie ? adresa mea de mail este ovidiu_thomas@yahoo.com sau 0788 026 826 (un sms si te sun eu)
multumesc.

Unknown spunea...

Buna Mihaela,
Vreau sa te felicit pt realizarea acestui blog, este foarte bine venit pt cei ce studiaza sociologia.
Si eu ma numar printre acestia.Poti sa ma ajuti cu doua "Proiecte de cercetare sociologica", indiferent de teme? e-mail-ul meu este "mihairuginescu@yahoo.com"
Iti multumesc in advans.
Mihai

Danny spunea...

Buna Mihaela.
Felicitari pentru acest blog, este foarte reusit. Vreau sa te intreb daca ma poti ajuta cu un proiect de cercetare sociologica indiferent de tema. Email-ul meu este ursucld@yahoo.com. Trimite-mi un mail cu raspunsul tau si putem vorbi acolo mai in detaliu. Multumesc anticipat
Daniel.

Mihaela spunea...

Buna,
Se pare ca toti cei care avem nevoie de ajutor in realizarea unui proiect ne bucuram sa putem gasi informatii pe blogul tau. O rugaminte am si eu, de asemenea, dar nu sa imi scrii un proiect ci sa ma indrumi. trebuie sa fac o cercetare explicativa pe care, de altfel, am facut-o, dar vreau sa fiu sigura caci cu ceea ce am scris ma pot duce la examenul de MTCS.Te rog mult, daca ma poti ajuta, spune-mi cum sa luam legatura sau oricine ma poate ajuta sa lase un raspuns.
Va multumesc mult!
Mihaela